Tao Kae Noi, Halal atau Haram. Siapa yang Tidak mengetahui cemilan ini Cemilan Rumput Laut yang berasal dari Thailandia ini Karena terkenal kisah dari pembuatnya Top Ittipat yang Sukses Dalam Umur yang Masih Sangat muda. Rasanya beraneka Ragam, Mulai dari Yang biasa sampai pedas. Namun, apakah cemilan ini haram halal atau Salah Satu pengguna Kaskus mengatakan, Buat yg Suka makan Nori produksi Tao Kae Noi Hati2 Produk yg Baru Sudah Tidak etichetta ada musulmano YG Halalnya Lagi. etichetta ada Dulu halalnya gw curiga Karena DLM Produk ITU ada E631. Bahan ini Bisa halal atau Tidak Karena E631 ITU didapat dari Daging dan Ikan, nah kalau dagingnya Tidak halal Jelas E631 DLM Tao Kae Noi ITU Jadi Tidak Halal, krn ITU GAK ada etichetta halalnya dulu2 Tao Kae Noi ada Stempel Halalnya, tp skrng Tidak ada dan bahkan Stempel halalnya di Chiudi Kertas. Seperti yang dikutip dari forum Kaskus. Menurutnya dahulu sempat etichetta ada pada Halal kemasan cemilan tersebut, Namun sekarang Sudah Tidak Ada Lagi. etichetta pernah Bahkan halalnya sengaja ditutupi Kertas. Di Dalam komposisi pembuatan cemilan tersebut, terdapat Kode E631 yang diduga penyebab cemilan tersebut diharamkan. Nah Sobat, Jangan lupa untuk memeriksa cemilan yang anda beli apakah etichetta ada halalnya atau Tidak. Postingan ini sengaja dibuat untuk menimbulkan sifat ke Dalam Hati-Hatian cemilan membeli. Circa l'w. b.t AuthorAssalamualaikum, Saudara Saudari yang dirahmati Allah, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia ingin memaklumkan kepada Masyarakat berhubung maklumat yang Telah disebarkan Secara meluas khasnya melalui mezzi Sosial berhubung Kod E yang dikaitkan mempunyai lemak Babi. Untuk makluman, KOD E ialah Kod untuk Bahan tambah (aditif) Dan ianya Selalu digunakan etichetta pada makanan di negara Kesatuan Eropah. Bahan aditif ialah Bahan yang Selamat dimakan dan ditambah Secara sengaja ke Dalam makanan Dalam kuantiti yang sedikit bagi mempengaruhi Kualiti penyimpanan, pemprosesan, penyediaan dan pembungkusan makanan. Skim penomboran ini mengikut Sistem penomboran Antarabangsa (International sistema di numerazione INS) Yang Telah ditentukan Oleh Jawatankuasa Codex Alimentarius. Ia Adalah koleksi pelbagai standard Kod Praktis, Antarabangsa Panduan Yang diiktiraf berkaitan dengan makanan, pemprosesan makanan dan keselamatan makanan bertujuan untuk menjaga Kesihatan manusia dan memastikan Kod perdagangan yang beretika dijalankan. Bagi Kesatuan Eropah, Kod E ini Adalah merujuk kepada aditif yang boleh dimakan kerana Hanya sebahagian daripada Bahan aditif yang dibenar untuk digunakan. Nombor E etichetta pada Juga digunakan pemakanan di Australia, Nuova Zelanda, America Utara, terutama Canada dan Israele. PENGKELASAN NOMBOR E MENGIKUT Jenis Bahan ADITIF E100 - E199 - Warna E200 - E299 - Pengawet E300 - E399 - Oksidan - Fosfat - Antioksida - PengawalAsid E400 - E499 - Pemekat - Pelembap - Penstabil - emulsionante E500 - E599 - Garam - Regolatore Asid - AgenPenghalangKerak E600 - E699 - E900 PenambahPerisa - E999 - Pemanis - Bahan-Bahan lain E1000- E1999 - Bahan Kimia Tambahan Tidak semua nombor E yang digunakan untuk membuat sesuatu Produk makanan berasaskan dari Sumber yang haram. Bahan-Bahan aditif ini boleh bersumberkan tumbuhan, Sintetik, Mikrob, semulajadi, Kimia dan Haiwan. Contoh Nombor E yang palizzata kerap ditanya Oleh orang ramai Adalah E471. Ia Adalah sejenis pengemulsi iaitu mono dan digliserida. Sumbernya Adalah dari lemak Sintetik yang terhasil dari gliserol dan asid lemak semulajadi terutamanya Dalam tumbuhan (contohnya minyak kelapa Sawit) haiwan atau lemak. Ramuan ini Secara umumnya ialah Sebatian pelbagai Bahan dengan kandungannya hampir sama dengan lemak semulajadi yang boleh dihadam. Dalam memastikan Sumber yang kita makan Adalah terjamin, Masyarakat Harus campana mengenai Jenis aditif makanan dan tahap kandungan yang dibenarkan untuk digunakan Dalam sesuatu Produk makanan. Pihak industri makanan dan barang gunaan Pula bertanggungjawab untuk mengenal Meals stato Sumber aditif makanan yang digunakan supaya Tidak akan menimbulkan keraguan kepada para pengguna Islam. Manakala Bahagian Hab Halal, Jakim akan memastikan Syarikat yang memohon Sijil halal wajib mengishtihar col respiratore ramuan termasuk aditif makanan yang digunakan beserta Dokumen Yang kukuh (seperti Sijil halal yang diiktiraf dan analisis makmal). ITU Sehubungan, sekiranya Produk tersebut merupakan Produk tempatan dan mendapat Sijil Pengesahan Halal Malesia, Maka ia Tanpa boleh digunakan fu-fu sekalipun mempunyai Kod E-kod. Tetapi sekiranya Produk tersebut Bukan Produk tempatan Serta Tidak mendapat Sijil pengesahan halal Malesia walaupun menggunakan e-kod yang sama, pengguna dinasihatkan agar berhati-hati Dalam memilih Produk tersebut. dimaklumkan Sekian, Terima kasih. 8220BERKHIDMAT untuk NEGARA8221 8216Saya Yang Menurut Perintah8217 DATO8217 HAJI OTHMAN MUSTAPHA Ketua Pengarah Jakim Wallahualam
No comments:
Post a Comment